Ιστορία

 
 
Όταν μιλάς για την Νέα Αλικαρνασσό, αμέσως στο μυαλό σου έρχεται ένα όνομα : ‘’ΗΡΟΔΟΤΟΣ’’.
Η ποδοσφαιρική ομάδα ( και τώρα πια και σε άλλα αθλήματα ) του προσφυγικού προαστίου είναι το καμάρι της  Νέας Αλικαρνασσού.
 
Μια ομάδα που σχεδόν συνυπάρχει από την ίδρυση της πόλης μας.
80 ολόκληρα χρόνια ιστορίας , σίγουρα δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη.
Είναι η ομάδα που ομορφαίνει την ζωή των κατοίκων της Ν.Αλικαρνασσού.
 
ΙΣΤΟΡΙΑ  ΤΗΣ  ΟΜΑΔΟΣ
 
Ο Ποδοσφαιρικός Αθλητικός Σύλλογος Αλικαρνασσού (Π.Α.Σ.Α.) ‘’ΗΡΟΔΟΤΟΣ’’ ιδρύθηκε το 1932 από τον πρόεδρο της Κοινότητας  Μιχάλη Ελευθεριάδη, τον γιατρό Μιχάλη Βελισσάριο, τον Δημήτρη Σκουρέλλο, τον Μουζουράκη και άλλους Αλικαρνασσώτες πρόσφυγες ( η Νέα Αλικαρνασσός ιδρύθηκε το 1925 από πρόσφυγες που είχαν διωχθεί το  1922  από την ομώνυμη πόλη της Μικρά Ασίας ).
Λειτουργούσε υποτονικά και κατά την περίοδο της Γερμανικής  κατοχής , λειτουργώντας ξανά κανονικά το  1948.
 
Εντάχθηκε στην  Γ’ κατηγορία της Ε.Π.Σ. Ηρακλείου και σε τρείς περιόδους ανέβηκε στην  Α’ κατηγορία , όπου τότε έπαιζαν  ο Ο.Φ.Η., ο Εργοτέλης  κ.α.
 
Το  1960 ανέβηκε στην  Β’ Εθνική  κατηγορία , όπου διατηρήθηκε μέχρι το 1965.
 
Την περίοδο  1965-66 αγωνίστηκε στην  Γ’ Εθνική κατηγορία που για πρώτη φορά δημιουργήθηκε τότε.
Συνολικά έχει αγωνιστεί μέχρι σήμερα  12  περιόδους στο πρωτάθλημα της  Β’ Εθνικής κατηγορίας , με τελευταία συμμετοχή την περίοδο  1981-82 , και  16  περιόδους στο πρωτάθλημα της  Γ’ Εθνικής κατηγορίας.
 
Όσον αφορά το Κύπελλο Ελλάδος την περίοδο 1981-1982 έφθασε στους ‘’16’’ της διοργάνωσης και αποκλείστηκε από την  ΑΕΚ και την περίοδο  1988-89 επίσης που αποκλείστηκε από τον  Παναθηναϊκό.
 
Από τους προέδρους του ΗΡΟΔΟΤΟΥ που ξεχώρισαν  ήταν ο Βασίλης Ουρανός με μεγάλη προσφορά στην κατασκευή του γηπέδου και της εξέδρας, ο αξέχαστος γιατρός Στρατής Παπαγεωργίου και ο Νίκος Γιαλούσης.
 
Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στον πρόεδρο Μανόλη Κωνσταντινίδη, που το  1977 έκανε τον Ηρόδοτο  την μόνη ομάδα στην Β’ Εθνική με γήπεδο που διαθέτει φυσικό χλοοτάπητα, καθώς και στους Γιάννη Πατεράκη , Ανδρέα Πουλιό , Μιχάλη Στεφανάκη , Γιάννη Αρώνη που έδωσαν και την ψυχή τους, αλλά και στον αείμνηστο  δάσκαλο  Γιάννη Σκουρέλλο.
 
Από την σεζόν 2013-2014 αγωνίζεται στην Football league 2 (παλιά Γ' Εθνική) όπου τέθηκε αντιμέτωπος με την ΑΕΚ και άλλες ιστορικές ομάδες της χώρας μας.